Τα ιατρεία μας
Αθήνα: +30 210 77 17 726
Τρίπολη: +30 2710 23 27 78

Σπερματέγχυση

Είναι μία μέθοδος η οποία είναι ανώδυνη οικονομική και η γυναίκα δεν λαμβάνει ορμόνες ή λαμβάνει σε μικρή δόση. Μπορεί να επαναληφθεί άμεσα σε περίπτωση αποτυχίας και με σωστή επιλογή περιστατικών έχει αξιόλογα ποσοστά επιτυχίας.

Σαν μέθοδος εφαρμόζεται στις κάτωθι περιπτώσεις υπογονιμότητας

Ιδιοπαθής (ανεξήγητη υπογονιμότητα)

Ανωοθυλακιορηξία

Μέτρια ολιγοασθενοσπερμία

Υπογονιμότητα που οφείλεται στον τραχηλικό παράγοντα

Ελαφριού βαθμού ενδομητρίωση


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Εάν η γυναίκα κάνει ωορηξία άπο μόνη της τότε μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα. Στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από ανωοθυλακιορηξία τότε χορηγούμε είτε κλομιφαίνη από το στόμα είτε γοναδοτροφίνες υπό την μορφή ενέσεων. Στην συνέχεια παρακολουθούμε υπερηχογραφικά την ανάπτυξη των ωοθυλάκιων ώστε η σπερματέγχυση να συμπέσει με την ωορρηξία.

Ο σύζυγος την ημέρα που πρόκειται να γίνει η σπερματέγχυση δίνει σπέρμα με αποχή 3-4 ημερών. Στην συνέχεια γίνεται επεξεργασία του σπέρματος στο εργαστήριο η οποία διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Μετά εισάγουμε το επεξεργασμένο σπέρμα με έναν ειδικό καθετήρα στην μήτρα και η γυναίκα παραμένει ξαπλωμένη για είκοσι λεπτά.

Τα ποσοστά επιτυχίας διεθνώς κυμαίνονται μεταξύ 15-20%. Παρατηρούμε μεγαλύτερα ποσοστά όταν χορηγούμε στις γυναίκες κλομιφαίνη ή γοναδοτροφίνες.


Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται σπερματέγχυση;

Απόφραξη σαλπίγγων

Ωοθηκική ανεπάρκεια

Σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία

Σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση

Η σπερματέγχυση (έκχυση επεξεργασμένου σπέρματος στην μήτρα) είναι μία παλιά μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην δεκαετία του 1940.

Copyright © 2017 Παναγιώτης Καλιαντζής | Designed & Developed by happyad